Героїчний турнір

Провести Всеукраїнський турнір юних фізиків під кононаду обстрілів та сирен? Вперше в режимі онлайн та після трирічної перерви? Екстримальні труднощі загартовують характер - вирішили організатори. І 24 січня зібрали біля моніторів 12 команд з 8 міст країни. Долучились команди з Києва, Харкова, Одеси, Волині, Івано-Франківська, Житомира, Сум та Львова.

Один генератор, оптоволоконний інтернет, 40 членів журі та незламна воля – ні, це далеко не всі складові цьогорічного змагання. Найважливіший – п’ятий елемент – це любов. До фізики, до дітей, до турніру.

Вадим Манакін, член журі

Звичайно, це свято дружби, звичайно, це свято фізики!

(Архів) Зазвичай Всеукраїнський турнір юних фізиків схожий на довгоочікуване сімейне свято, де є і радість зустрічі, і запеклі суперечки, і безсонні ночі, і конкурсний драйв, і дотепні жарти, і видовищні наукові шоу. Адже склад журі на чолі з ідейним натхненником турнірного руху багато років не міняється. Ці люди живуть фізикою, учительством та дружбою. В якому б місті країни не проводилось змагання, вони мчать туди аби насолодитися спілкуванням з дітьми та один з одним.

Цього разу все інакше. Війна. Сирени. Розмиті зображення розгублених облич на моніторах. Перший день турніру – і одразу 3 повітряні тривоги. Кожного разу бої зупинялись, а дітей евакуювали в укриття. Такого героічного турніру корифеї змагання ще не бачили.

Павло Віктор, член журі

Найголовніше – турнір продовжує жити.

Оксана Колесникова, член журі

Тому що кожен працює на своєму фронті.

Три роки без турніру – великий і сумний строк. За цей час майже втрачений зв’язок поколінь – дітей, що завзято грають та передають свій досвід іншим. Це видно і за рівнем підготовки учасників. Тому турнір цього року грали за скороченим регламентом та послабленими правилами. Це спроба знову розпалити іскру турнірного драйву в дитячих серцях.

Сергій Златов, член журі

Відчувається, що діти довго не грали, вони не розуміють своїх ролей. Але ми це виправемо!

В команді Рішельєвського наукового ліцею – учні 10х класів. Для них це перший в житті турнір. І одразу – вихід у фінал та друге місце.

Саша Поліщук, член команди РЛ

Найголовніше, що я побачив на турнірі – треба мати красномовність і вміти виступати на публіці, бути впевненим.

Перше місце у грі заслужено посіла найсильніша команда «Момент імпульсу» з Харкова. Наступна сходинка для них – Міжнародний турнір. Вітаємо харків’ян з перемогою, а всіх інших учасників – з відновленням турнірного руху.

Ця інтелектуальна гра приречена на успіх. Адже мета турніру юних фізиків - пошук надійної точки опори та незламного стрижня, що рятують у вируючому хаосі життя. Життя попри війну та сирени, попри невизначеність та розпач. Тож незалежно від рейтингів турнірної таблиці, головна перемога – одна на всіх - вже досягнута – турнір відбувся!

І нехай наукові баталії будуть єдиним можливим полем битви для всіх наших дітей.