Магія старовинних носіїв інформації

16 березня 7-Б клас Рішельєвського наукового ліцею мав дуже незвичний урок лінгвістики. Тему «Способи зберігання інформації» наша вчителька проілюструвала екскурсією у національну наукову бібліотеку.

Там хранителі книжок і печатного слова провели нас відділами величезної споруди, розповіли про раритетні та видатні експонати кожної частини бібліотеки. Ми побували у відділі мистецтв, раритетних видань, наукової літератури та інших. Бачили дуже старі картки каталогів і деякі книги, яким було більше 130 років! Дуже цікавими були фотоальбом графа Толстого та маленькі примірники Кобзаря.

Багатьох вразила архітектура споруди, особливо інтер’єр великого читального залу, високі стелі, скульптури, мармурові сходи та кругле вікно під куполом. А комусь найбільше сподобався зал під назвою «Вікно в Америку». Там знаходяться неосяжні сховища електронних книг. Мій однокласник Максим після екскурсії дуже захотів прочитати книгу «Тайна золотої Тіари».

Великі та мініатюрні, у шкіряних та паперових обкладинках, скромні та прикрашені золотими вензелями, товстенні та зовсім тоненькі, старовинні та не дуже – такого різноманіття друкованих книжок діти сучасної епохи цифрового контенту навіть уявити не можуть! А тому бібліотека для них більше схожа на музей. І ми дуже раді, що відкрили для себе світ цих старовинних носіїв інформації. Впевнений, що багато хто з нас обов’язково повернеться сюди знову. Магія величної споруди та раритених видань дуже приваблює.

Автор текту та фото – Микита Гавриченко, учень 7-Б класу.